Våga leka

Vuxentips

Vad är viktigt för den vuxna att tänka på när man skapar tillsammans? Hur  skapa en stämning där man lyssnar på varann och bygger vidare på varandras idéer? Hur ställer man öppna frågor? Bland annat den typen av frågor svarar vi på här. 

    Alla kan leka, men övning gör mästaren. Lägg tröskeln lågt om det känns bäst. Det är inte heller alltid när det går rätt som det är roligast. För barnet kan det vara minst lika roligt att ni inte får mattan att starta

och måste mecka

och

reparera

den för att hitta

felet? 

Det räcker med att vara dig själv och bjuda på dina både goda och dåliga idéer. Barn brukar  älska att leka med vuxna och framför allt med sina föräldrar. Det behöver inte heller vara så svårt. Att äta smörgås och saft på ett konstigt ställe, i grottan bakom soffan, för att den farliga isbjörnen vandrar i köket, kan bli dagens höjdpunkt. Ge varandra roller i leken att leva er in i. Våga kasta dig in i situationen utan att veta vart lekstunden tar er.

 

Jag garanterar att det lönar sig. 

 

         Våga leka!
 

     Lyssna och anpassa enligt situationen

Behövs det något som höjer energin? Då kanske er matta behöver ”värmas upp” för resan med någon uppvärmningsövning? Kanske både mattan och ni behöver göra flyggymnastik innan ni ger er av. Eller gnidas in med osynligt flygmedel eller borstas lite? Kanske ni måste göra er egen startramsa för att komma i gång?

Är energin för vild kan ni göra något lugnande, som att sitta eller ligga ner, gärna så att kroppen blir omsluten. Det kan också hjälpa att fokusera på en konkret uppgift. Att lyssna efter ljud gör att man själv måste vara stilla, för att kunna höra dem. Stämning skapas genom att den vuxna lever sig in i situationen.

Lek bygger självkänsla

Ett barns största behov är att bli sedd, hörd och förstådd. När du som vuxen konkret går ner på barnets fysiska nivå och vill skapa en gemensam fantasivärld är det något av det bästa du kan ge ett barn. Minns att det sker i växelverkan.Genom att ge barnets idéer validitet, bekräftar du att de är värdefulla och då växer barnet självkänsla. Försök sätta dig in i hur barnet tänker och ser på olika situationer. Ställ gärna öppna frågor. Hur tänkte du? Vad tycker du vi ska göra? Vad tror du det beror på? 

Efteråt kan ni sätta er ner och tala om resan. Hur kändes den? Gör jämförelser mellan riktiga resor och fantasiresor. Hitta för- och nackdelar.

 

Ni kan också rita en bild från er fantasiresa. Skicka gärna era teckningar eller kommentarer från era lekstunder till oss. Vi lägger gärna upp dem på våra sidor om vi får lov.